Monday, October 22, 2012

Sütőtökös majomkenyér

Amolyan jó kéthetes kényszerdiéta után végre újra beindult az élet a konyhámban. Azám, de csak szépen lassan! Ami azt illeti, halra és egyéb herkentyűre egy ideig ne nagyon számítsatok, viszont sütőtökre annál inkább! Ugyanis sikerült rengeteg sütőtököt bespájzolnom, no meg egyébként is nyakunkon a szezon! Szerintem a kék magyar sütőtök továbbra is verhetetlen ízben és állagban is. Azt sajnos még mindig nem sikerült kiderítenem, hogy ami itt nálunk Bleu de Hongrie néven fut, az nagydobosi sütőtök lenne-e vagy sem, ugyanis ennek a felülete szinte tejesen sima, míg a nagydobosi cakkos, legalábbis a legtöbb fotón. Úgyhogy elvileg nem ugyanaz a kettő. Aki tudja, azt kérem, hogy húzza le a leplet róla! Ami a mai nassolnivalót illeti, nos abba sonkatök került és fahéj, ánizs, szegfűszeg és egy jó adag gyömbér. Szóval olyan igazi őszi csemege, ami egy pohár hideg tejjel remek uzsonna.


Hozzávalók:

20 cm-es kerek formához

a majomkenyérhez:

350 g liszt
150 g sütőtökpüré (sült)
1 tojássárgája

100 ml tej
10 g élesztő

30 g vaj
30 g cukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál
őrölt ánizs
1/4 teáskanál
őrölt szegfűszeg

a szóráshoz:
100 g nádcukor

1 teáskanál őrölt gyömbér

a mázhoz:
100 g vaj

100 g nádcukor


A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepébe mélyedést nyomunk, amibe az élesztőt morzsoljuk. Rászorjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a sütőtökpürét, fűszereket és a tojássárgáját és elkezdjük összegyúrni. Amikor a tészta már majdnem összeállt belecsorgatjuk a langyos olvasztott vajat és simára gyúrjuk. Letakarjuk és 1 órát kelesztjük. Egy 20 cm-es kerek formát kivajazunk. A nádcukrot összekeverjük a gyömbérrel és egy zacskóba öntjük. A megkelt tésztából golyókat csípünk le és 10-13 darabonként összerázzuk a zacskóban lévő cukorral, majd a kivajazott forma aljára tesszük. Ezt addig ismételjük míg elfogyott az egész. Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a nádcukrot és közepes hőfokon addig kevergetjük míg a cukor elolvad és az egész barna lesz. Öntsük a mázt a tésztára vagy locsoljuk meg soronként miközben rétegezzük és süssük 25-30 percig. Hagyjuk a formában 10-15 percig, majd borítsuk egy tányérra.

2 comments:

Marka said...

Na, ez aztán be fog jönni a fiúknak:-) Imádják a sütőtököt és a majomkenéyr elnevezésen nagyon fognak nevetni:-)))

chriesi said...

Remélem ízleni fog nektek! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...