Tuesday, November 9, 2010

Mustáros sáfrányszósz

Nagyon régóta a kamrapolcon ücsörög egy zacskó Venere vagy Vénusz rizs. A fekete szemű rizs Kínából szármázik, ahol már Kr. e. 2800 körül termesztették, viszont kizárólag az uralkodók és nemesek számára, méghozzá az 1800 évekig. Értékesebb a fehér rizsnél, hiszen vízben oldott antociánokból még a barna rizsnél is többet tartalmaz. Főzési ideje viszont hosszú, körülbelül 40 percet vesz igénybe. Ideje volt végre megfőzni, azért is mert már nagyon kíváncsi voltam rá. Főzés közben a víz nem is annyira fekete, inkább vöröses. Mivel pénteken került a tányérra ezért hal kísérte mustáros sáfárnyszósszal és édesköménnyel.


Hozzávalók:
15 g vaj
15 g liszt
500 ml csirke, borjú vagy zöldség alaplé
200 ml tejszín
1/2 tk dijoni mustár
csipet sáfrány
só, bors


Olvasszuk fel a vajat és készítsünk rántást a liszttel, majd öntsük fel a hideg alaplével és főzzük alacsony hőfokon kb 30 percig. Ízesítsük sóval, borssal. A szószhoz 250 ml-re lesz szükség ebből az alapból. Keverjük hozzá a mustárt és a tejszínt és főzzük 5 percig. Dobjuk bele a sáfrányt és főzzük a szószt újabb 5 percen keresztül. Ízesítsük sóval, borssal.


3 comments:

Ottis said...

Elmentettem a recepetet, mert finom biztos .-)

Piszke said...

Először is gratuláliok a DG.os receptversenyhez !!:))

Az édesköményt passzolnám, de a fekete rizs... nagyon finom!! ha egyszer odajutok, beszerzek itthon is valahol.

chriesi said...

@Ottis: Nagyon jól ment a hallal.

@Piszke: Köszönöm. :)) Eleinte én sem szerettem az édesköményt, de most már kezdem nagyon kedvelni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...