Thursday, February 25, 2010

Karalábéleves

Majdnem tíz éve, hogy nem volt lila karalábé a konyhámban, legalábbis itt Svájcban nem. Számomra a karalábé lila, úgy nőttem fel, hiszen mindig a vasárnapi húsleves része volt. A zöldek teljesen furcsák számomra, pedig azokkal mindenütt találkozni lehet. El nem tudom mondani, mennyire örültem, amikor sikerült egy lilát megkaparintanom egy németországi boltocskában. Nem ajánlom ugyan a lilát nyers fogyasztásra, de főzve remek íze van.


Úgy döntöttem, egy egyszerű levest fogok belőle készíteni. A leves tetején pedig nem jakabkagyló úszik, hanem főtt karalábé sajttal a tetején.



Hozzávalók
:
350 g karalábé
500 ml zöldség vagy csirke alaplé
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 ek olívaolaj

só, cayenne bors

Pucoljuk és daraboljuk fel a karalábét vékony szeletekre. Kockázzuk fel a hagymát és a fokhagymát. Hevítsük fel az olajat és adjuk hozzá az felvágott zöldségeket majd fonnyasszuk 10-15 percen keresztül. Öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babérlevelet és főzzük egy újabb 10-115 percig. Ha kész pürésítsük (a babérlevél nélkül), ízesítsük és szűrjük le, ha simábban akarjuk tálalni.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...